Umeås cykeljunta

Cykeljuntor

Cykeljuntan håller cykeljuntor. Men vad sjutton är en cykeljunta, kanske du undrar. Jo, det är ett tillfälle där du kan laga din cykel tillsammans med andra.

Hur funkar det?

Vi bjuder in till junta och alla är välkomna att delta. Ta med dig din cykel. Tänk på att juntan inte är någon serviceinrättning där du kan lämna in din cykel för reparation. Du ansvarar själv för jobbet, men fråga gärna någon annan deltagare om du behöver hjälp. Tillsammans löser vi det mesta. Det kostar inga pengar att vara med på en junta, för vi vill att alla ska kunna delta oavsett plånbokstjocklek. Ibland har vi dock krav på medlemskap.

Lite bakgrund

Att kunna ta hand om sin cykel handlar inte bara om det praktiska i att kunna laga en punka själv. Det handlar också om självförtroende och egenmakt; att känna sig säker på sin egen förmåga och i förlängningen ha kontroll över sin tillvaro.

Vi har hämtat vår inspiration från syjuntan, som framför allt hade sin höjdpunkt under förra seklet. En syjunta var en grupp kvinnor som träffades regelbundet för att syssla med sömnad och handarbete, men lika viktigt var själva umgänget. Juntan blev en viktig mötesplats där de kunde träffa varandra utanför sitt hems väggar. På samma sätt vill vi att våra cykeljuntor ska föra samman folk och bilda en social mötesplats, där vi träffar våra grannar, vänner och andra medcyklister samtidigt som vi hjälps åt med att laga våra cyklar.

Vi tror att juntan är ett utmärkt sätt att kombinera lärande, mekande och trevligt häng.

Innehållet uppdaterades senast den 3 september 2022